10 места в Австралия, които трябва да посетите (Част 3)

6. Никоя почивка не е пълноценна, ако не се добави солидно количество пазаруване. В Мелбърн  отидете до Chapel Street или Greville Street за някои шикозни дрехи и кожени изделия. (Посетете Melbourne City Shops за списък с магазините в Мелбърн). Луксозните бистра и дизайнерски бутици са убедителна причина да се посети този град. Само на Chapel Street има повече от хиляда магазина по протежение на двукилометров участък. Градът е домакин на Мелбърнския филмов фестивал между юли и август и можете да видите някои от най-добрите филми, както местни, така и чуждестранни. Има магазини за сувенири, пръснати из целия град. St James Old Cathedral ще ви отведе обратно във викторианските времена със старомодната си архитектура.

7. Както подобава на едно населено място, известно с качествения си алкохол, прекрасната лозаро-винарскa долина Бароса е горда със своята промишленост. Тя се намира на по-малко от петдесет километра североизточно от Аделаида и предлага всичко, което бихте очаквали от един известен винарски регион в Австралия. През 1850 г. английски имигранти и европейски земеделски стопани, пристигнали в долината и започнали да превръщат този район в един най-известните в света със своето вино, добра храна и европейска архитектура. Долината предлага уникална храна, много фестивали, събития, провеждащи се през цялата година, историческа архитектура, художествени галерии и антикварни магазини.

8. Ако има рай, то той без съмнение прилича на островите Whitsunday в Куинсленд. Повечето пътувания до островите започват от град Ърли Бийч (Airlie Beach), известен предимно с евтиния си алкохол, кръчмите и дискотеките. Можете да отидете на организиран круиз от Ърли Бийч до Whitsunday и да изберете от различните пакети, които се предлагат. В някои случаи можете да останете да преспите на борда, докато други туристи остават във ваканционните селища в близост до острова, където можете да намерите дори и петзвездни хотели. По време на круиза може да вземете участие в различни дейности като гмуркане с шнорхел, дълбоководно гмуркане, плуване или да мързелувате на палубата със студена напитка в ръка, взирайки се в невероятната гледка. Най-известният плаж на острова е Whitehaven Beach - седем километра бял пясък и е един от най-фотографираните плажове в света.

9. Гвоздеят на посещения  в сърцето на австралийската пустиня без съмнение е посещението на Улуру (или Ayers Rock). Той е с височина 348 метра и с обиколка 9 км. Това е най-големият монолит в света, направен от каменен пясък, който променя цвета си през деня от светло кафяво до наситено червено. Той е особено красив при залез и изгрев. Улуру се нарича още "сърцето на Австралия" и е един от най-известните символи на Австралия. Гигантската скала е от върховна важност за аборигените, които са маркирали светостта й с много скални рисунки през изминалите десет хиляди години.

10. Great Ocean Road или Великият океански път се намира на един час път с кола на изток от Мелбърн. Минаващ по протежение на южното крайбрежие на Австралия той е един от най-красивите за шофиране пътища на земята. Дължината му е 250 километра, и тя започва в сърф курорта Trecky, който се намира на 90 километра от Мелбърн. Пътят е построен през 1930 г. в памет на войниците, които са загинали в Първата световна война. Той преминава покрай величествени скали и самотни плажове. Основните атракции включват курортните градове Loren, Apollo Bay и живописното пристанище Port Fairy. Национален парк Otway предлага пешеходни пътеки през тропически гори, реки и невероятни водопади. Национален парк Campbell, от западната страна на пътя, се намира в район известен със своите скали, вдадени в океана, най-известният, от които се нарича "Дванадесетте апостоли"(The Twelve Apostles).


Booking.com