Работа и квартира в Австралия. Как да ги намерим?

Две от най-важните неща, които трябва да намерите след като пристигнете в Австралия са работа и жилище, в което да живеете. Какви са първите ви стъпки след пристигането можете да прочетете в статията "Какво трябва да направим, когато пристигнем в Австралия?".

Жилище/Квартира

Ако нямате при кого да отседнете за дълго време и не желаете да плащате баснословни суми за хотел, намирането на квартира е първото нещо, с което трябва да се заемете след пристигането ви.

Пазарът на жилища в Австралия е много добре развит и добре организиран. За цените на имотите и по-подробна представа за това, което ще можете да си позволите, когато пристигнете можете да посетите един от най-големите сайтове www.realestate.com.au.

Имайте предвид, че повечете собственици предпочитат да отдават имотите си чрез агенция, която срещу определена комисиона се грижи за целия процес по отдаване и контрол на имота.

Друг вариант за намиране на жилище, което да наемете е чрез вестници с обяви, където най-често ще контактувате директно със собственика и няма да се налага да ползвате посредници.

И в двата случая обаче, ще ви трябват референтни писма от предишни наемодатели с положителна оценка за вас и вашия престой при тях. Препоръчително е те да са издадени от явстралийски резиденти, тъй като със сигурност новите ви наемодатели ще искат да разговарят с тях лично.

Другата важна особеност е, че ще трябва да отделите до 4 седмични наема като депозит, който след напускане на жилището ще ви бъде възстановен.

Работа

И тук, както при намирането на жилище референтните писма или посочването на лица, които могат да гарантират за вас са от особена важност. Обяви за работа можете да открите в интернет на адрес www.seek.com.au. Това е един от най-големите и често обновявани сайтове за обяви. Създаването и актуализирането на ваш профил в него ще ви даде възможност да кандидатствате за определена позиция само с няколко натискания на мишката.

Друга възможност за намиране на работа е чрез сайтове на агниции занимаващи се с подбор на персонал. Подобни агенции са Robert Half и Hays.

Кандидатстването чрез обява публикувана във въстник или директно на уебсайта на компанията също може да ви донесе успех.

Вижте това видео за повече актуална информация.