Искат да намалят студентските кредити, ако учащите станат фермери

Предложението

Асоциацията на земеделските стопани в Северната територия (бел. авт. Northern territory) казва, че би искала федералното правителство да предоставя отстъпка на студенти със студентски кредити (Higher Education Loan Program - HELP), желаещи да извършват сезонна работа във фермите там. 

Тази година, когато недостигът на работна ръка се очертава сериозен за редица селскостопански индустрии, браншовата организация на фермерите заяви, че е време да започнем да мислим за иновативни начини за справяне с проблем, който тормози фермерите от години. 

"Подобно на начина, по който туристите могат да работят в регионална Австралия в продължение на 88 дни, за да удължат визите си, смятаме, че има потенциал за студентите да получат заплата и отстъпка от дълга си по HELP, ако отидат и работят в даден регион", казват те. 

"Студентите получават добро количество ваканции всяка година, но ние се нуждаем от стимул, за да вкараме най-добрите от тях в регионите по време, когато имаме нужда от хора, които да помагат при бране, опаковане и обработка."

„Смятаме, че стимулът може да бъде под формата на намален дълг по HELP", казват те.

Как работи студентският дълг в Австралия

Ако ти си студент отговарящ на критериите и учиш в допустима квалификация в университет или програма за професионално обучение, можеш да получиш достъп до програмата за заем за висше образование (HELP - ако сте в университет) или до програма за заем за учебни заведения за професионално обучение (ако си в TAFE или друго заведение за професионално обучение).

Що се отнася до критериите, има редица правила, но най-общо казано, трябва да си австралийски гражданин, да притежаваш виза със специална категория за Нова Зеландия или да имаш постоянна хуманитарна виза. Уебсайтът StudyAssist има удобен инструмент, ако не си сигурен дали отговаряш на условията.

HELP работи по следния начин:

  • Твоите такси за обучение ще бъдат начислени към студентския ти дълг веднага след т.нар. census date: дата в срока на обучение, когато записванията се финализират. За университетските курсове това обикновено е няколко седмици след започване на семестъра.
  • От теб се изисква да стартираш изплащането на дълга по кредита си след като започнеш да печелиш над определена сума. За тази година това са 51 957 долара преди данъчно облагане. Колкото повече печелиш, толкова повече трябва да изплащаш. Можеш също така да извършваш и доброволни плащания по всяко време.
  • Когато започнеш да печелиш достатъчно, за да извършваш плащания, те ще бъдат извършени чрез данъчната система в страната. Ако си служител, част от заплатата ти ще бъде удържана от работодателя ти, за да покрие твоите плащания. Всъщност не плащаш нищо, докато не подадеш данъчната си декларация. Ако си самостоятелно зает (работиш като самоенаето лице), плащаш, след като подадеш данъчната си декларация.