Максимална скорост по австралийските пътища

Знаете ли, че максималната разрешена скорост на моторни превозни средства в повечето австралийски щати и територии е 110 км/ч. Тя е сравнително ниска като се отчетат максималните допустими скорости в други държави като Русия и Гърция (130 км/ч), България (140 км/ч), Германия (без лимит по определени пътища).



Интересно е, че Северните Територии (Northern Territory) в Австралия премахнаха ограничението на скоростта в предварително определен 200 километров участък от магистрала Стюърт като част от 12-месечен пробен период, който започна през февруари 2014 година.

Министърът на транспорта за Северните Територии, Питър Стайлс казва, че районът през пустошта между Алис Спрингс и Бароу Крийк е идеално място за провеждане на пробите.

"Територията има уникална пътна мрежа с нисък обем на трафик и този участък от пътя е бил идентифициран като подходящ за подобен опит," казва той. "През десетте години между 2001-2011 не е имало никакви смъртни случаи вследствие на несъобразена скоростта по този участък от пътя."