Какво трябва да направим, когато пристигнем в Австралия?


Когато пристигнете в Австралия трябва да посетите няколко институции, в които да се регистрирате. Като начало е добре да проучите адресите им и да проверите с какъв транспорт можете да стигнете до тях, тъй като в Австралия разстоянията са огромни и нямат нищо общо с това, на което сме свикнали в Европа.
  1. Регистрация за Tax File Number (TFN) - прави се онлайн и отнема около 5 минути. Трябва ви паспортът и визата ви.
  2. SIM карта за мобилен телефон - Това може би е първото нещо, от което ще имате нужда, тъй като във всяко едно място, в което се регистрирате ще поискат вашите лични данни и контактна информация, включително телефон за връзка. Като за начало можете да се сдобиете с предплатена карта, като вариантите са от 5 $ до 20 $. Големите мобилни оператори тук са TELSTRA, VODAFONE, OPTUS, VIRGIN MOBILE. За да купите предплатена карта ще ви е небходим
  3. Откриване на банкова сметка - Посетете клон на избрана от вас банка за откриване на разплащателна (и/или спестовна) сметка. С различните банки и техните условия можете да се запознаете директно на сайтовете им. Най-големите са Commonwealth bank, ANZ, NAB и др. Някои банки предлагат възможността да откриете взаимна сметка (Joint account), което би намалило разходите ви, защото не се налага и двамата с партньора ви да поддържате сметки, за които се плаща месечна такса за обслужване. Предварително трябва да имате адрес на местоживеене, на който да получите дебитните си карти. Издаването им отнема 3-5 дни и те пристигат директно в пощенската ви кутия.
  4. Най-евтиният и лесен начин да преведете парите си в новооткритата австралийската банкова сметка е да използвате Wise (преди TransferWise). Вижте повече за платформата и защо тя е най-добрият начин да изпратите пари в чужбина в статията “Как да изпратя пари в чужбина евтино и бързо?
  5. Регистрация в MEDICARE - отнема около 10 минути. Трябва да попълните бланка, която ще ви бъде дадена на място, както и да предоставите детайлите си за банковата сметка, паспорт и виза. В момента на подаване на документите ще получите разписка (подобни на касова бележка), която замества пластиката (пластмасовата карта), на която са изписани детайлите ви. Самата карта ще получите по пощата 3 седмици по-късно. Ако кандидатствате заедно със съпругата/ът си ще ви бъде издадена една регистрация с две карти.
  6. CENTRELINK - Регистрация за Health card, която ви дава възможност да купувате лекарства на по-ниски цени (сумата би трябвало да ви се възстанови от Centrelink, след закупуването на лекарствата и предоставяне на документи, удостоверяващи покупката). Попълва се формуляр предоставен от CENTRELINK. В допълнение трябва да предоставите паспортите си, визата, извлечение от банката, удостоверяващо адреса ви, MEDICARE картата и банковата ви карта.
Научете всичко необходимо за започване на новия ви живот в Австралия с курса "Започни живота си в Австралия". В него ще научите стъпка по стъпка какви са основните етапи на преместването в Австралия, както и много полезна информация за всяка една фаза от пътуването - от избирането на виза и кандидатстване, през подготовката за пътуването и започването на нов живот след като пристигнете в Австралия. Ако искате да живеете и работите в Австралия, задължително трябва да се регистрирате за курса, който ще ви спести много стрес и ще ви помогне да започнете новия си живот по най-бързия начин.