Получаване на австралийска шофьорска книжка


Може би вече знаете, че можете да шофирате с издадената си в България шофьорска книжка в продължение на 3 месеца след първото ви влизане в Австралия. Имайте предвид, че книжката ви трябва да има превод на английски език, т.е. или да е съдържа превод на английски език на гърба си или трябва да си издадете т. нар. международна шофьорска книжка преди заминаването ви от България.

Ако желаете да продължавате да използвате удобствата и предимствата, които автомобилът ви предлага, а те в Австралия са много, задължително трябва да ви бъде издадена австралийска шофьорска книжка след този период.

Самият процес е доста лесен, както повечето неща в Австралия е добре уреден. Посетете сайтът на пътната агенция на щата, в които сте решили да се заселите и проверете адреса на най-удобния за вас офис.

Посетете ги в удобно за вас време и попълнете формуляр за издаване на местна шофьорска книжка. Носете с вас следните документи:
  1. Паспортът ви
  2. Визата ви
  3. Medicare картата ви (Трябва да имате пластиката, не можете да подадете документите си преди това)
  4. Извлечение или писмо от банката ви
  5. Банковата ви карта

Има и различни комбинации от други документи, които също могат да ви послужат, но този изглежда най-лесен. За различните документи, моля попитайте на място.

След като ви обработят документите и заплатите таксата можете да се явите на компютаризиран тест за познания по правилата за движение по пътищата. Ако се справите с него, което не би трябвало да е трудно, ако сте шофирали в България, заплащате такса за издаване на книжката и си записвате час за явяване на кормуване. Имайте предвид, че желаещите са много и може да ви се наложи да чакате около месец и повече. Не отлагайте явяването на изпит за австралийска книжка!

Ако все пак 3-те ви месеца изтекат преди да сте се явили на практически тест, на вас ще ви бъде издадено така нареченото “Learner’s permit”, с който да можете да практикувате при определени условия.