Как да изпратя пари в чужбина евтино и бързо?



Здравейте,

В днешно време почти на всеки човек се налага да изпрати пари в чужбина, било то на приятел или роднина, или пък дори и по своя сметка, поддържана зад граница. И като се замислим колко ще ни струва, направо ни призлява. В края на тази статия ще се чудите защо въобще някога сте изпращали пари по старомодния и скъп начин.

Да, банковите такси са доста солени. Понякога ни удържат такси и комисиони когато парите ни напускат сметката, а също и когато пристигат в нея. Ако някога сте правили обмяна на валута, знаете и че обменните курсове допълнително ни бъркат джоба и в повечето случаи са супер неизгодни за клиентите.

Днес например ми се налага да изпратя 1000 лева в чужбина. Банката, в която имам открита сметка иска да ми удържи 24 евро за транзакцията. Това е близо 1/20 от сумата, която ще превеждам?!? 😞

Трябва да ви кажа, че има по-евтин, бърз, сигурен и удобен начин да изпратите пари в чужбина.




Wise (преди Wise (преди TransferWise)) е създадена от двама приятели, Таавет и Кристо. Таавет е първият служител на Скайп, а Кристо по това време е работел за Делойт в Лондон. И на двамата им се налагало да правят трансфери в чужбина, за което плащали огромни суми за банкови комисиони. Така те решили да създадат Wise (преди TransferWise) - платформа, която да помогне на всеки, който има нужда да преведе пари в чужбина, без това да му струва солено.

Те изграждат глобална мрежа от международни сметки, чрез които сега можем да изпратим парите си в над 60 различни валути до 8 пъти по-евтино от банковите преводи. Wise (преди TransferWise) гарантира средния пазарен курс при всяко прехвърляне, което означава, че те взимат средната цена между курс купува и курс продава, с което гарантират справедлив обменен курс за парите ни. Това е най-евтиният начин да превеждам пари в чужбина, който съм открил до момента.

Вместо да използвате банката си и да плащате такси за трансфер плюс надбавка на обменния курс - когато използвате Wise (преди TransferWise), изпращате парите по сметка на Wise (преди TransferWise) във вашата страна и избирате на кого искате да ги изпратите в чужбина. След това Wise (преди TransferWise) изпраща конвертираната сума на получателя от тяхната сметка в другата държава. Парите всъщност никога не пресичат граници, което им позволява да удържат възможно най-ниската такса, за да конвертират парите и да гарантират, че те пристигат безопасно.

Wise (преди TransferWise) има над 3 милиона потребителя и прави преводи за над 2 милиарда долара на месец. Тя е лицензирана и се регулира в Австралия, Канада, Хонг Конг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Обединеното Кралство и Европейската икономическа зона, САЩ. Нейните  операции са следени и регулирани от агенции като UK Financial Conduct Authority, US Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), Australian Securities and Investments Commission (ASIC). Това означава, че те действат в съответствие с всички правила и условия, установени от тях, с което гарантират спокойствието на потребителите си и сигурността на парите им.

Wise (преди TransferWise) предлага и уникалната услуга Borderless account (бел. автора "Сметка без граници"). С нея вие можете да открите своя сметка в 4 различни валути - щатски долари (USD), евро (EUR), британски паунд (GBP) и австралийски долар (AUD). Така вие автоматично получавате банкови детайли в тези валути и можете да ги използвате като обикновена банкова сметка, да получавате и изпращате пари от тях. Най-хубавото е, че можете да държите средства в над 40 видове различни валути (включително и български лев) и да конвертирате суми между тях супер лесно и бързо. Wise (преди TransferWise) удържа малка комисиона всеки път, когато обменяте валута, но пък ви предлага средния пазарен курс при всяко прехвърлане.

Ако се върна пак на моя случай, таксата, която ще платя за трансфер от 1000 лева в чужбина е само 6,94 лв. Не е зле, нали? Току що си спестих около 40 лева. 😉 Ако вие превеждате пари всеки месец, бихте могли да спесите огромна сума пари, само от това, че използвате платформата, а не стандартен банков превод. Да не споменаваме дори и разликите със системи за плащания като MoneyGram и Western Union, които не са предпочитани от мен по доста причини, но една от тях е високата цена на превода.

В последните две години нееднократно съм използвал Wise (преди TransferWise) и съм супер доволен от услугите им. Най-хубавото е, че мога да правя трансферите си директно от телефона си, чрез мобилното им проложение. То е много удобно и лесно за използване. Веднага знам колко ще ми струва валутният превод, който искам да направя, а парите пристигат по сметка на получателя обикновено до 24-48 часа.

Ако все още използвате банковите трансфери ви препоръчвам да пробвате Wise (преди TransferWise) още днес. След време ще ми благодарите за всички пари, които ще си спесите по този начин. Пишете ми в коментарите под статията дали сте останали доволни от тях, след като пробвате техните услуги. Ще се радвам да разбера, че съм успял да ви помогна!


Тази статия ще ви покаже стъпките, които трябва да следвате за да си откриете сметка и да направите превод.


*Връзките към сайта на Wise (преди TransferWise) в тази статия са спонсорирани, т.е. ако вие си откриете сметка и направите трансфер, аз ще получа малка комисиона за това, че съм ви препоръчал техните услуги. Аз съм дългогодишен доволен клиент на Wise (преди TransferWise) и искрено вярвам, че те предлагат отличен продукт, с който можете да спесите много пари.