Как да преведа пари изгодно с Wise (преди TransferWise) (стъпка по стъпка)

След като публикувах видеото за това как да изпращаме изгодно валутни преводи в чужбина и към България, няколко човека се поинтересуваха дали мога да направя ръководство за това как да открият профил в Wise (преди TransferWise) и да преведат пари. Тази статия ще направи точно това. Ще ви покажа стъпка по стъпка как да откриете профила си и да направите първия си валутен превод още днес.

Знаете ли каква сума искате да преведете в чужбина? Ето и колко ще ви струва превода чрез Wise (преди TransferWise).


Звучи ли добре? Ето и как да направите превод.

Създаване на профил

Отворете сайта на Wise (преди TransferWise) и цъкнете на бутона Sign up.


Сега просто трябва да изберете дали искате да откриете лична или бизнес сметка и да въведете имейл адреса си и избрана от вас парола, с която да достъпвате профила си в бъдеще.


Имайте предвид, че паролата ви трябва да съдържа букви и цифри, и трябва да е с дължина от минимум 9 символа.


След като изберете попълните всичките детайли във формата, натиснете бутона Sign up.

Wise (преди TransferWise) ще ви изпрати имейл, за да потвърдите профила си. За да го направите просто трябва да цъкнете върху бутона Confirm my email address в имейла.

Имейлът трябва да пристигне във вашата поща до минута, но ако не го получите, проверете спам папката, за да се уверите, че той не е бил филтриран и задържан.

Честито! С това вие успяхте да си откриете сметка в Wise (преди TransferWise). Беше супер лесно, нали?

Избиране на сума и валута на превода

Сега след като вече имаме профил в Wise (преди TransferWise) е време да подготвим първия си валутен превод.

На този екран можем да изберем каква сума и в каква валута искаме да преведем, както и в каква валута желаем получателят да получи парите.

В горната част на екрана избираме изходящите средства, а в долната валутата при получателя.


Имайте предвид, че можете да полълните сумата, в което и да е от двете полета и тя автоматично ще бъде изчислена в другото на база на "реалния обменен курс" предлаган от Wise (преди TransferWise).

Например, ако искаме да преведем равностойността на 10 австралийски долара в левове, ще попълним сумата 10 в горното поле. Ако пък искаме получателят да получи точно 10 лева, ще попълним тази сума в долното.

В зоната между двете суми, можем да видим и колко ще ни струва този превод. Едно от най-важните предимства на Wise (преди TransferWise) е, че те предлагат много по-изгодни цени за валутните преводи.

В зависимост от това, от и за коя държава превеждате парите, може да имате различни методи за превод. Можете да ги разгледате като цъкнете върху падащото меню.

В нашия пример можем да видим, че имаме 4 възможности, като превод с банков трансфер не оскъпява  допълнително валутния превод. Другите често срещани опции са с дебитна и кредитна карта.


На практика тук казвате на Wise (преди TransferWise) как ще преведете сумата, която искате да изпратите по тяхната сметка.

След като се уверим, че всичко е попълнено коректно и искаме да продължим, трябва да цъкнем върху бутона Continue.

Попълване на детайли за изходящия превод

На следващия екран Wise (преди TransferWise) ни пита дали това е личен трансфер, бизнес трансфер или трансфер от името на трето лице.

Първата опция, личен трансфер е валидна, когато превеждаме парите от личната си банкова сметка. Бизнес опцията трябва да изберем, ако плащаме от бизнес сметката си.

В моя случай трансфера е личен, затова избирам Personal.


Ако това е първият ви трансфер, Wise (преди TransferWise) изисква да попълните личната си информация, за да може да ви идентифицира. Все пак те са регистрирани и следват финансовите регулации в много страни. Идентификацията на клиента е основна стъпка при предотвратяването на прането на пари и придвижване на средства придобити от незаконна дейност.

На този екран, трябва да попълните информация като пълното ви име (включително презимето), дата на раждане, телефон и адрес.


Попълване на информация за получателя

На следващия екран, трябва да изберете на кого искате да преведете средствата. Опциите пред вас са - на себе си, на някой друг и на бизнес или за благотворителност.


Ако искате да преведете парите на някой друг (трето лице) то следва да полълните неговите детайли тук. Имейл и имената му са най-малкото, което се изиква от вас. Ако не знаете банковите детайли на лицето, Wise (преди TransferWise) ще изпрати имейл на лицето изиквайки неговите детайли веднага след като вие завършите превода и преведете парите по сметката на Wise (преди TransferWise). За да сигнализирате на Wise (преди TransferWise), че не знаете банковите детайли на получателя, просто махнете отметката от полето I know their bank details.


Ако пък имате всичката необходима информация просто трябва да я попълните в обозначените за това места. В случая ние ще превеждаме средства към Европейската зона, така че полето, което се изиква да попълним съдържа IBAN. Ако превеждате пари в САЩ например, информацията, която ще се изисква от вас ще е различна. 

След като попълним всички детайли натискаме Confirm.


На следващият екран Wise (преди TransferWise) ни дава възможност да прегледаме и проверим всички детайли по превода преди да го потвърдим окончателно. Тук виждаме каква сума ще преведем, колко са таксите, какъв е обменият курс и колко пари ще постъпят при получателя. 

В долната част на екрана можем да видим и детайлите на получателя и неговите банкови детайли.


Също така тук можем да попълним детайли за превода, за да можем и ние, и получателят да имаме повече информация за него. Wise (преди TransferWise) също така ни предоставя и възможност да изберем няколко "бързи предложения" от менюто в лявата част на полето за описание на превода.



След като прегледаме информацията и сме сигурни, че всичко е наред, трябва да потвърдим с бутона Confirm and continue.

Превеждане на парите по сметка на Wise (преди TransferWise)

Сега след като сме се уверили, че всички детайли са верни, трябва да изпратим парите по сметката на Wise (преди TransferWise), които да ги преведат по сметката на получателя в чужбина.

Тук (в лявата част на екрана) отново можете да видите всички опции за това как можете да преведете парите и да изберете най-подходящата за вас. Wise (преди TransferWise) отново ви показва колко ще струва всяка една от тях. Това е едно от другите предимства на Wise (преди TransferWise), те не се притесняват да бъдат честни за това, какви такси и комисиони прилагат.


След като изберете опцията подходяща за вас, Wise (преди TransferWise) ви предоставя допълнителна информация за това каква сума трябва да преведете и в какъв срок, за да можете да се възползвате от предложения ви обменен курс.

В нашия случай, след като сме избрали банков превод, имаме възможност да преведем парите чрез онлайн банкиране, телефонно банкиране или на място в клона на нашата банка. 

В зависимост от това в коя държава се намирате тези екрани може да са малко по-различни, когато вие нареждате превод.


На следващия екран можем да видим банковите детайли на сметката на Wise (преди TransferWise), с помощта, на които ще можем да им преведем сумата.

Бъдете много внимателни при нареждането на превода, защото е изключително важно те да получат парите точно според техните инструкции. Обърнете голямо внимание на факта, че трябва да посочите коректно като основание за превода референцията, която е посочена на този екран. Така Wise (преди TransferWise) ще знаят, че тези пари идват от вас и са свързани с вашия валутен превод.



След като направим превода, трябва да потвърдим с бутонa I've made my bank transfer, така че Wise (преди TransferWise) да завърши процеса по превода.

Е, надявам се това ръководство да ви е помогнало да проследите стъпка по стъпка процеса по откриване на профил и превеждане на изгодни валутни преводи чрез Wise (преди TransferWise)!

*Връзките към сайта на Wise (преди TransferWise) в тази статия са спонсорирани, т.е. ако вие си откриете сметка и направите трансфер, аз ще получа малка комисиона за това, че съм ви препоръчал техните услуги. Аз съм дългогодишен доволен клиент на Wise (преди TransferWise) и искрено вярвам, че те предлагат отличен продукт, с който можете да спесите много пари.