Как да преведа пари изгодно с TransferWise (стъпка по стъпка)

05 август 2018
След като публикувах видеото за това как да изпращаме изгодно валутни преводи в чужбина и към България, няколко човека се поинтересуваха дали мога да направя ръководство за това как да открият профил в TransferWise и да преведат пари. Тази статия ще направи точно това. Ще ви покажа стъпка по стъпка как да откриете профила си и да направите първия си валутен превод още днес.

Знаете ли каква сума искате да преведете в чужбина? Ето и колко ще ви струва превода чрез TransferWise.


Звучи ли добре? Ето и как да направите превод.

Създаване на профил

Отворете сайта на TransferWise и цъкнете на бутона Sign up.


Сега просто трябва да изберете дали искате да откриете лична или бизнес сметка и да въведете имейл адреса си и избрана от вас парола, с която да достъпвате профила си в бъдеще.


Имайте предвид, че паролата ви трябва да съдържа букви и цифри, и трябва да е с дължина от минимум 9 символа.


След като изберете попълните всичките детайли във формата, натиснете бутона Sign up.

TransferWise ще ви изпрати имейл, за да потвърдите профила си. За да го направите просто трябва да цъкнете върху бутона Confirm my email address в имейла.

Имейлът трябва да пристигне във вашата поща до минута, но ако не го получите, проверете спам папката, за да се уверите, че той не е бил филтриран и задържан.

Честито! С това вие успяхте да си откриете сметка в TransferWise. Беше супер лесно, нали?

Избиране на сума и валута на превода

Сега след като вече имаме профил в TransferWise е време да подготвим първия си валутен превод.

На този екран можем да изберем каква сума и в каква валута искаме да преведем, както и в каква валута желаем получателят да получи парите.

В горната част на екрана избираме изходящите средства, а в долната валутата при получателя.


Имайте предвид, че можете да полълните сумата, в което и да е от двете полета и тя автоматично ще бъде изчислена в другото на база на "реалния обменен курс" предлаган от TransferWise.

Например, ако искаме да преведем равностойността на 10 австралийски долара в левове, ще попълним сумата 10 в горното поле. Ако пък искаме получателят да получи точно 10 лева, ще попълним тази сума в долното.

В зоната между двете суми, можем да видим и колко ще ни струва този превод. Едно от най-важните предимства на TransferWise е, че те предлагат много по-изгодни цени за валутните преводи.

В зависимост от това, от и за коя държава превеждате парите, може да имате различни методи за превод. Можете да ги разгледате като цъкнете върху падащото меню.

В нашия пример можем да видим, че имаме 4 възможности, като превод с банков трансфер не оскъпява  допълнително валутния превод. Другите често срещани опции са с дебитна и кредитна карта.


На практика тук казвате на TransferWise как ще преведете сумата, която искате да изпратите по тяхната сметка.

След като се уверим, че всичко е попълнено коректно и искаме да продължим, трябва да цъкнем върху бутона Continue.

Попълване на детайли за изходящия превод

На следващия екран TransferWise ни пита дали това е личен трансфер, бизнес трансфер или трансфер от името на трето лице.

Първата опция, личен трансфер е валидна, когато превеждаме парите от личната си банкова сметка. Бизнес опцията трябва да изберем, ако плащаме от бизнес сметката си.

В моя случай трансфера е личен, затова избирам Personal.


Ако това е първият ви трансфер, TransferWise изисква да попълните личната си информация, за да може да ви идентифицира. Все пак те са регистрирани и следват финансовите регулации в много страни. Идентификацията на клиента е основна стъпка при предотвратяването на прането на пари и придвижване на средства придобити от незаконна дейност.

На този екран, трябва да попълните информация като пълното ви име (включително презимето), дата на раждане, телефон и адрес.


Попълване на информация за получателя

На следващия екран, трябва да изберете на кого искате да преведете средствата. Опциите пред вас са - на себе си, на някой друг и на бизнес или за благотворителност.


Ако искате да преведете парите на някой друг (трето лице) то следва да полълните неговите детайли тук. Имейл и имената му са най-малкото, което се изиква от вас. Ако не знаете банковите детайли на лицето, TransferWise ще изпрати имейл на лицето изиквайки неговите детайли веднага след като вие завършите превода и преведете парите по сметката на TransferWise. За да сигнализирате на TransferWise, че не знаете банковите детайли на получателя, просто махнете отметката от полето I know their bank details.


Ако пък имате всичката необходима информация просто трябва да я попълните в обозначените за това места. В случая ние ще превеждаме средства към Европейската зона, така че полето, което се изиква да попълним съдържа IBAN. Ако превеждате пари в САЩ например, информацията, която ще се изисква от вас ще е различна. 

След като попълним всички детайли натискаме Confirm.


На следващият екран TransferWise ни дава възможност да прегледаме и проверим всички детайли по превода преди да го потвърдим окончателно. Тук виждаме каква сума ще преведем, колко са таксите, какъв е обменият курс и колко пари ще постъпят при получателя. 

В долната част на екрана можем да видим и детайлите на получателя и неговите банкови детайли.


Също така тук можем да попълним детайли за превода, за да можем и ние, и получателят да имаме повече информация за него. TransferWise също така ни предоставя и възможност да изберем няколко "бързи предложения" от менюто в лявата част на полето за описание на превода.След като прегледаме информацията и сме сигурни, че всичко е наред, трябва да потвърдим с бутона Confirm and continue.

Превеждане на парите по сметка на TransferWise

Сега след като сме се уверили, че всички детайли са верни, трябва да изпратим парите по сметката на TransferWise, които да ги преведат по сметката на получателя в чужбина.

Тук (в лявата част на екрана) отново можете да видите всички опции за това как можете да преведете парите и да изберете най-подходящата за вас. TransferWise отново ви показва колко ще струва всяка една от тях. Това е едно от другите предимства на TransferWise, те не се притесняват да бъдат честни за това, какви такси и комисиони прилагат.


След като изберете опцията подходяща за вас, TransferWise ви предоставя допълнителна информация за това каква сума трябва да преведете и в какъв срок, за да можете да се възползвате от предложения ви обменен курс.

В нашия случай, след като сме избрали банков превод, имаме възможност да преведем парите чрез онлайн банкиране, телефонно банкиране или на място в клона на нашата банка. 

В зависимост от това в коя държава се намирате тези екрани може да са малко по-различни, когато вие нареждате превод.


На следващия екран можем да видим банковите детайли на сметката на TransferWise, с помощта, на които ще можем да им преведем сумата.

Бъдете много внимателни при нареждането на превода, защото е изключително важно те да получат парите точно според техните инструкции. Обърнете голямо внимание на факта, че трябва да посочите коректно като основание за превода референцията, която е посочена на този екран. Така TransferWise ще знаят, че тези пари идват от вас и са свързани с вашия валутен превод.След като направим превода, трябва да потвърдим с бутонa I've made my bank transfer, така че TransferWise да завърши процеса по превода.

Е, надявам се това ръководство да ви е помогнало да проследите стъпка по стъпка процеса по откриване на профил и превеждане на изгодни валутни преводи чрез TransferWise!

*Връзките към сайта на TransferWise в тази статия са спонсорирани, т.е. ако вие си откриете сметка и направите трансфер, аз ще получа малка комисиона за това, че съм ви препоръчал техните услуги. Аз съм дългогодишен доволен клиент на TransferWise и искрено вярвам, че те предлагат отличен продукт, с който можете да спесите много пари.
Emigrate to Australia.info. Предоставено от Blogger.
Върни се в началото