Ето какъв е планът на Австралия за отваряне на границите

 


Може би видя през последната седмица, че Пърт попадна в един бърз локдаун (отново) след като човек пътуващ от Сидни до Пърт в края на месец юни се разболя с КОВИД-19. През последните 18 месеца Австралия провеждаше стриктна "без КОВИД" политика и се опитваше максимално бързо да потуши всички припламнали искри. Въпреки всички опити, искри имаше.

 

Миналата седмица министър-председателя Скот Морисън обяви, че  Австралия е създала план, който цели да изведе страната от ситуцията на затворени граници и постепено отново да започне да приема пътници. Всъщност пътници и досега влизаха в страната, но те бяха много ограничени. От средата на месец юли, тази бройка ще бъде намалена наполовина, което цели да отслаби натиска върху карантинната система в страната. 


Може би знаеш, че всеки пристигащ в последните месеци трябваше да отседне в хотел за своя сметка за период от 14 дни. Въпреки това, имено оттам излизаха най-големите проблеми и нееднократно избухваха огнища из цялата страна.

 

Планът на правителството има 4 фази, като се очаква да навлезем във фаза 2 (след ваксинация) в края на тази или началото на другата година. Основните проблеми това да се случи към момента изглеждат слабите доставки на ваксини Пфайзер, които са единствените препоръчани за по-младото население на страната. Астра Зенека, на която правителството заложи в последните месеци все по-често попадаше в новините във връзка с редките, но изключително опасни странични ефекти. 

 

Все още не сме видели какви са критериите за влизане във фаза 3 и 4, но те ще са свързани със заложени цели във връзка с ваксинирането на населението. Фаза 3 е дългоочаквана от много, тъй като ще позволи на хората, които са се ваксинирали да се възползват от много "удобства и свободи", включетлно и свободно придвижване във и извън страната. Очаква се постопенно, локдауните да излязат от употреба и във фаза 4 да "живеем нормално с вируса".

 

Последният ни локдаун засега (започнал от Сидни) обхвана почти цялата страна и едва през тази седмица повечето щати и територии започнаха да отслабват рестрикциите. За съжаление в Сидни отново регистрираха няколко дозини нови случаи и поне за момента не се вижда как техният локдаун ще успее да приключи тази седмица (според предварително обявените срокове). 

 

Тъй като това беше първата ни по-сериозна вълна от "новия" делта вариант, всички управляващи усетиха неговата сила и възможноста му да се предава бързо от човек на човек. Всички стискаме палци възможно по-бързо Сидни да се изчисти от заразата, но в дългосрочен план има само едно решение -  Австралия да ваксинира гражданите си възможно най-бързо.