Най-добрата сметка за БИЗНЕС нужди?

Преди няколко дни Wise (преди Transferwise) ми изпратиха имейл с покана да си открия бизнес банкова карта при тях. Ако ме следиш от известно време, със сигурност знаеш, че съм им голям фен и редовно използвам услугите им, когато ми се налага да превеждам пари в чужбина бързо и изгодно.

Първоначално се замислих, наистина ли ми трябва още една карта? Та аз вече носех със себе си няколко (лична дебитна карта, кредитна карта, бизнес дебитна карта, Wise лична дебитна карта). Със сигурност не ми трябваше още една такава... 5 минути по-късно аз получих потвърждение от Wise, че картата ми е издадена и ще бъде при мен след 10-тина дни. Ето защо си открих бизнес дебитна карта в Wise.


Мултивалутна сметка

Покрай Емигрирай в Австралия често ми се налага да работя с няколко различни валути. Аз получавам и нареждам плащания в USD, EUR и разбира се AUD. От известно време мислех над въпроса да си открия поне сметка в USD, тъй като много от плащанията ми свързани с бизнеса са в тази валута, но поради малкия им обем нямаше никакъв смисъл да откривам отделна банкова сметка в традиционна банка. Таксите щяха многократно да надхвърлят приходите ми и цялата операция нямаше никаква бизнес логика.

От друга страна, Wise прави възможно поддържането на няколко валутни сметки без месечни такси. Да, трудно ми беше да го повярвам, но ако си малък бизнес като мен, това е от огромно значение. Плащанията, с които работя не са толкова големи и по този начин поддържането на бизнес банкова сметка в няколко валути е супер изгодно за мен.

Бързо и лесно мога да прехвърлям пари от една валута в друга и отново както при личните им сметки се възползвам от най-добрия обменен курс, който не мога да получа от банките или другите финансови платформи, с които работя.

Еднократната такса от $22 долара, която отключва допълнителни възможности като директен дебит, банкови детайли в различните валути, получаване на пари от контрагенти и различни търговски платформи като Stripe и Shopify не ме притеснява по никакъв начин. Все пак е еднократна, а не ежемесечна и ползите значително надвишават стойността ѝ (прочети повече по-надолу). По този начин получавам банкови детайли в различните валути, с които работя, което означава, че моите контрагенти могат да ми преведат пари "по старомодния начин" и това няма да ги затруднява по никакъв начин. Просто трябва да добавят новите ми банкови детайли и готово!

Бизнес дебитна карта

За мен едно от най-големите предимства беше, че Wise ще ми издаде напълно безплатно дебитна карта за бизнес нужди. Като онлайн бизнес, аз много често използвам уебсайтове и дигитални транзакции, за които ти е нужна дебитна (или кредитна) карта. За поддържането на Емигрирай в Австралия и предлагането на достъп на зрителите и читателите ми, аз използвам не една и две платформи, всяка една, от които приема плащане чрез дебитна карта. Да не се заблуждаваме! В днешно време всеки един от нас е пазарувал поне веднъж онлайн и това е бъдещето на търговията!

Имайки 16-цифрения код на бизнес дебитната карта, аз мога да пазарувам онлайн и да плащам регулярните си задължения към тези платформи. Но това не е всичко...

Освен, че получих пластика, Wise ми дава възможност да ползвам до три виртуални дебитни карти. Това означава, че аз мога да плащам онлайн без да се притеснявам за сигурността на парите ми и че детайлите ми могат да бъдат откраднати. С виртуална бизнес дебитна карта от Wise аз мога да:

  • пазарувам онлайн, плащам за абонаменти и да харча
  • добавя към Apple и Google Pay и да плащам онлайн или в магазина навсякъде, където се приема безконтактно плащане
  • използвам, когато нямам доверие на някой бизнес
  • генерирам незабавно нови данни за картата като я заменя, когато е необходимо
  • замразя картата си чрез мобилното приложение или онлайн
  • погледна пина си, когато го забравя, отново чрез мобилното им приложение или уебсайта

Супер готино, нали?

Плащания и валутни курсове

Това е един от големите ми проблеми!

Както ти казах, аз получавам плащания в различни валути, които биват превалутирани в австралийски долар и изпратени по банковата ми сметка. Нещо, което се случва понякога по неизгоден за мен курс.От друга страна, когато ми се наложи да платя за продукт или услуга, това много често се случва в американски долари, което налага отново превалутиране и загуба от курсовите разлики.

Казвайки всичко това, аз дори не съм засегнал и таксите, които моята банка ми налага всеки път, когато имам плащане във валута различна от тази на банковата карта. С две думи, губя пари от валутните курсове и от допълнителни банкови такси все път, когато получавам или изпращам пари. Ето как се надявам да разреша този проблем с бизнес дебитната карта на Wise.

Когато получавам пари от клиенти аз смятам да ги запазя във валутата, в която те са наредени и да ги изпратя диреткно по своята мултивалутна сметка в Wise. Всеки превод ще отива автоматично по своята сметка и по този начин няма да губя от обменен курс или банкови такси.

Тъй като бизнес дебитната карта на Wise е свързана с мултивалутната ми сметка, когато ми се налага да плащам онлайн, аз автоматично ще го направя от сметката, в която ми е най-изгодно. Ако имам плащане в USD, ще използвам салдото си в тази валута, ако искам да преведа пари по банковата си сметка в AUD или да изтегля на банкомат, ще го направя в тази валута. Лесно!

Споменах ли, че всеки месец мога да тегля на банкомат до $350 без допълнителни такси? Може да не е много, но за малък бизнес като мен е напълно достатъчно. Всяко теглене над тази сума се облага с комисиона от 2%, която не е много готино, но съм сигурен, че няма да е проблем. Моите очаквания са да ползвам бизнес дебитната карта на Wise основно онлайн и подобни тегления няма да са много чести, ако въобще се случат.

Освен това съм уверен, че когато ми се наложи да превалутирам директно от една валута в друга в мултивалутната ми сметка, това ще се случи по най-изгодния за мен курс. Според това, имейлът, който получих от Wise, след като си активирах картата, ако нямам достатъчна наличност в определена валута, Wise ще направят автоматична обмяна от най-изгодната такава.

Получаване на картата и активация

Както е прието тук в Австралия, аз получих картата си по пощата на посочения от мен адрес. Активацията беше супер лесна, като въведох само 6 цифрен код, който се намира на лицето на картата в акаунта си и картата беше активирана незабавно. За активацията можеш да ползваш мобилното приложение или сайта на Wise.

Свързване с PayPal

Ако получаваш и нареждаш онлайн плащания, със сигурност ползваш PayPal. В моя случай, аз исках да свържа бизнес дебитната карта на Wise, така че да мога да пращам парите директно по нея. Оказа се, че е доста лесно и бързо. PayPal искат няколко неща за да свържат картата, всички от които могат да бъдат открити или на самата пластика или директно в мобилното приложение на Wise. Веднага PayPal изтеглиха $2 от картата с цел да я валидират. Чрез мобилното приложение на Wise, аз получих известие и видях 4-цифрения код, които въведох на в акаунта си в PayPal за да потвърдя картата. Всичко ми отне не повече от 3 минути. PayPal oбещават на сайта си, че ще възстановят взетите $2 до няколко дни и ще допълня тази статия, когато това стане.

Допълнение: 3 дни по-късно PayPal възстановиха парите по сметкатата ми.

Заключение

Това са трите основни причини да си открия бизнес дебитната карта на Wise, но има и още няколко позитивни страни да поддържам такава:

  • получавам съобщение веднага, когато получа бизнес плащания
  • мога да следя всички приходи и разходи чрез мобилно приложение или уебсайта на Wise
  • мога да нареждам плащания в над 80 валути (включително и български лев)

В следващите няколко седмици ще пренасоча всичките си плащания към новата сметка и ще започна да отчитам и сравнявам различните си приходи и разходи и как това се отразява на баланса ми. Първоначалното ми мнение е, че ще оставя новия си начин на работа активен за поне 12 месеца и след това ще направя калкулация и оценка дали той е по-изгоден за мен.

*Връзките към сайта на Wise (преди TransferWise) в тази статия са спонсорирани, т.е. ако вие си откриете сметка и направите трансфер, аз ще получа малка комисиона за това, че съм ви препоръчал техните услуги. Аз съм дългогодишен доволен клиент на Wise (преди TransferWise) и искрено вярвам, че те предлагат отличен продукт, с който можете да спесите много пари.