Часова разлика спрямо различните части на Австралия



Както всички знаем от учебниците, Австралия е огромна страна. Тя дори е известна с прозвището "страна-континент" и има защо.

С площ от близо 7,7 милиона квадратни километра, Австралия е шестата по големина държава в света и е разделена на общо три часови зони.


Австралийска източна стандартна часова зона (Australian Eastern Standard Time - AEST), включваща Куийнсленд (Queensland), почти цялата част на Нов Южен Уелс (New South Wales), Виктория (Victoria), Тазмания (Tasmania) и Австралийската столична територия (Australian Capital Territory) и градове като Бризбън, Сидни, Мелбърн, Хобарт и столицата Канбера.

Австралийска централна стандартна часова зона (Australian Central Standard Time - ACST), включваща Южна Австралия (South Australia), Северните територии (Northern Territory) и град Броукън Хил в Нов Южен Уелс. В тази часова зона влизат градове като Аделаида и Дарвин.

Австралийска западна стандартна часова зона (Australian Western Standard Time- AWST), включваща Западна Австралия (Western Australia) и столицата и Пърт.

Интерсното в случая е, че една от зоните и с разлика от половин час от другата, а именно, когата в Сидни часовникът показва 12 на обяд, в Аделаида например е 11:30 преди обяд. Като абсолютни стойности това е:
AEST - (UTC + 10)
ACST - (UTC + 9.5)
AWST - (UTC + 8)


Лятно часово време

Лятното часово време (Daylight Saving Time - DST) е практиката да преместваме часовниците с един час напред, през по-топлите месеци на годината. В Австралия, лятното часово време се прилага в Нов Южен Уелс, Виктория, Южна Австралия, Тасмания и Австралийската столична територия.

Лятното часово време не се прилага в Куинсланд, Северната територия или Западна Австралия, поради факта, че тези области се намират в северната част на страната, което ги прави с по-дълга продължителност на деня, в сравнение с останалите части на Австралия.

Лятното часово време започва в 2 часа през нощта в първата неделя на октомври, когато часовниците се превъртат с един час напред. Той завършва в 2 часа през нощта (което е 3 часа сутринта по лятно часово време) в първата неделя на април, когато часовниците се връщат с един час назад.
За частите, в които се прилага лятното часово време това означава:
AEST - (UTC + 11)
ACST - (UTC + 10.5)


Часова разлика с България

Какво означава всичко това като се пресметне часовата разлика? Ето и сухите данни*:

Април - Октомври
Бризбън +7 часа
Сидни +7 часа
Мелбърн +7 часа
Хобарт +7 часа
Канбера +7 часа
Аделаида +6.5 часа
Дарвин +6.5 часа
Пърт +5 часа

Октомври - Април
Бризбън +8 часа
Сидни +9 часа
Мелбърн +9 часа
Хобарт +9 часа
Канбера +9 часа
Аделаида +8.5 часа
Дарвин +7.5 часа
Пърт +6 часа

*Забележка: Тъй като в България лятното часово време се променя през последните недели на март и октомври, а в Австралия през първите на април и октомври, през този период от време часовите разлики ще се различават от посочените.