Признаване на българска шофьорска книжка

Добра новина за всички български шофьори се появи на сайтовете на няколко щатски австралийски транспортни агенции. Новината е свързана с признаването на българската ви книжка и опитът ви като водач на МПС, което ви освобождава от нуждата да се явявате на изпит след пристигането ви в Австралия.

Официалната информация на сайта на агенцията в Западна Австралия гласи, че от 1-ви март 2013г. Западна Австралия включва България в списъка с държави от т.нар. „experienced driver recognised country list”, т.е. признава вашият шофьорски стаж като опитен водач и ако сте подали заявление за австралийска шофьорска книжка след 01.03.2013г. и сте над 25 години вие не следва да полагате изпит по теория и практика на шофирането. Ако имате шофьорска книжка, но все още нямате навършени 25 години, вие трябва да се явите на изпит за австралийска шофьорска книжка, каквато бе процедурата и до сега.

По всичко личи, че признаването на българските шофьорски книжки е на национално ниво, като за момента почти всички австралийски щати са въвели промяната. Изключение прави Куийнсленд, които поради юридически пречки ще я въведат в средата на 2013 година.

За съжаление на хората, които вече имат издадена австралийска шофьорска книжка, новата промяна не касае тях. Така например, ако дадено лице има издадена българска шофьорска книжка за автомобили в ръчна и автоматична скоростна кутия и само за автоматична такава в Австралия, българската книжка не може да бъде автоматично припозната за валидна и лицето следва да се яви на изпит за такава.