Промени, промени и още промени.

Заглавието може най-добре да опише последните 2 месеца за всички кандидат-емигранти. За мен също те бяха пълни с положителни емоции (IELTS) и не чак толкова положителни (временното спиране за приемане на документи, но за това след малко).


Както повечето от вас най-вероятно знаят от 8 май DIAC "временно преустанови" приемането на документи за почти всички видове емиграционни визи. Това означава, че за момента всички трябва да изчакаме новите правила, които ще влязар в сила до няколко дни. Вярвайте ми, те няма да са по-благоприятни за нас :(


Спирането на визите беше с цел "по-доброто отговаряне на нуждите на австралийския пазар на труда" и ще бъде последвано от нов списък с професии, които ще бъдат около 50 % по-малко от професиите досега. В новия списък ще запазят мястото си професии, като IT специалисти и медицински лица, но отпадат фризьорите и някои други, не толкова търсени в Австралия специалисти. Силно се надявам да запазят едно място и за нас счетоводителите :) Ако не се лъжа, списъкът с професиите все още не е обявен официално, но има ясни очаквания какво точно ще съдържа.


Освен това DIAC промени и използваните кодове за професиите. До този момент се ползваха ASCO кодове, които изглеждаха така "2211-11". В бъдеще ще бъдат ползвани Australian and New Zealand Standard Classification of Occupations или ANZSCO кодове, които влизат в сила от 1 юли 2010 г. и "ще помогнат за по-доброто представяне на нуждите на австралийския пазар на труда". Звучи ви познато, нали? Добрата новина тук е, че няма да има нужда хората с положителни skill assessments одобрени със старите кодове да минават през целия ад отново. Те ще бъдат приемани до изтичане на валидността им. За отговори на често задаваните въпроси можете да проверите тук.


За капак нещата изглеждат още по-черни след като новият министър-председател Джулия Гилърд обяви, че ще намали допълнително броят на визите.