Пърт - най-изолираният град на планетата

 

Пърт има население от около 2 млн. жители, живеещи на едно от най-изолираните места в света. Пърт е остров с хора, обграден от обширни участъци от почти ненаселена пустиня на изток и от хиляди квадратни километри от Индийския океан на запад. Другите австралийски градове се намират на няколко часа с полет със самолет.

Всъщност е по-лесно жителите му да стигнат до Бали, Индонезия отколкото до Сидни. Напитките там са също така и по-евтини, което го прави предпочитана дестинация за почивка за всички жители на Западна Австралия.

 

 

Жителите на Пърт се наслаждават на средиземноморски климат и спокоен начин на живот в един много красив, чист, просторен град.


 

Подобно на повечето австралийски градове, по-голямата част от хората живеят в еднофамилни къщи с градини. Това означава, че градът се простира на голяма площ. В сърцето на града се намира красивата и широка Swan River. 

 

 

Малко над една трета от жителите на Пърт са родени в чужбина.

Според статистическо бюро, хората от Великобритания са най-големата за Пърт група мигранти, като съставляват 12,4% от населението. Следващите най-големи групи са от Нова Зеландия (2,5%), Италия (1,6%), Малайзия (1,2%) и Южна Африка (1,0%).

Около 6,5% от населението е с азиатски произход и 0,6% идват от Близкия изток или Северна Африка. Аборигените представляват 1,5% от населението на Пърт.

 

 

 

Въпреки че има над един милион жители, Пърт е значително по-тих от другите големи градове като Сидни и Мелбърн. Пърт не е идеалното място за млади хора, които търсят вълнуващ град с бурен нощен живот, като дори се смята, че той е отлично място за семейства и семеен начин на живот.

Повечето емигранти намират Пърт за приветливо и уредено място, особено в сравнение със Сидни, където хората понякога изглежда, че не намират достатъчно време един за друг. 

 

 

Един от големите плюсове на Пърт са красивите плажове. Много мигранти мечтаят да живеят в някоя от тези къщи, въпреки че цените на имотите в предградията близо до плажовете са доста високи. Например, през юли 2012, къща с три спални в Рокингам, която се намира на разстояние от 200 метра до плажа може да бъде закупена за около 400 000 долара.

За разлика от големите градове на източния бряг, където слънцето се издига над Тихия океан, Пърт вижда грандиозни залези над Индийския океан.

Обобщение на положителните и отрицателните страни на Пърт

Пърт е приятен град, със спокоен начин на живот на открито и красиви плажове, разположен в източната част на Индийския океан.

Западна Австралия, на която Пърт е столица, е най-големият щат в Австралия и е по-голям от повечето страни.

 

 Пърт - положителни страни

  • А слънчево, топло, средиземноморски климат
  • Красив, чист град
  • Просторни, бели пясъчни плажове
  • Топло море и спиращи дъха залези над Индийския океан
  • Приятни предградията с лесен транспорт
  • Отличен обществен транспорт
  • Много атрактивни селски райони около града
  • Fremantle Doctor, следобедният морски бриз е голямо облекчение за най-горещите дни

Пърт - отрицателни страни

  • Някои летни дни са твърде горещи, въпреки че 40 градуса в Пърт се понасят много по-лесно отколкото в Европа
  • Рояци мухи, които се появяват понякога през лятото, когато вятърът ги доведе от изток. Те са голяма напаст в края на годината (октомври - декември).
  • Има твърде много "състезатели" по пътищата. (Това е вярно за почти всички градове в Австралия. Австралийците обичат моторните спортове :D)
  • Пърт е с най-висок процент битови кражба от всички големи австралийски градове. Въпреки това, тук се чувстваш спокоен и в безопасност на повечето места.

Интересни факти

  1. Пърт е най-изолираната столица (бел. авт. столица на Западна Австралия) в света - над 2000 километра до следващия голям град. 
  2. Със средно 8 часа слънце на ден през цялата година, Пърт се доказва, като най-слънчевата столица в света.
  3. Пърт става известен като "Градът на светлината", когато астронавтът Джон Глен обикаля над него през 1962 г. и забелязва Пърт, защото всеки негов жител е пуснал лампите в дома си
  4. Благодарение на минната индустрия, Пърт е с най-високият процент на милионери на глава от населението, сравнено с всеки друг град в света.
  5. Пърт почти е станала столица на самостоятелна държава: През 1933 г. западно-австралийците гласуват щатът да се отдели от останалата част на Австралия, но процесът бива спрян.