Бризбейн - перлата на Слънчевия щат


Бризбейн (или Бризбън, както се произнася в Австралия) е столицата на Куинсленд, Слънчевия щат на Австралия.

Градът е кръстен на сър Томас Бризбън (1773–1860) – британски офицер и колониален управител. Преди британската колонизация Бризбейн е известен сред местното племе на турбулите като 'Мееаан-джин'.

Той има население от около два милиона души.

Щастливите жители на Бризбейн се радват на един субтропичен климат и спокоен начин на живот в един красив и просторен град.

Подобно на повечето австралийски градове, по-голямата част от хората живеят в еднофамилни къщи с градини. Това означава, че градът се простира на голяма площ.


Снимка: Chris Lofqvist

Красивата Brisbane River минава през сърцето на града.

Около една четвърт от жителите Бризбейн са били родени в чужбина.

Според статистическо бюро, хората от Великобритания са най-голямата за Бризбейн група мигранти, като съставлява 6 на сто от населението. Следващата най-голяма група е от жители от Нова Зеландия (4%). Всяка от другите националности съставят по-малко от 1 на сто от населението града.

Около 6% от населението Бризбейн идва от азиатските страни и 0,4% идват от Близкия изток или Северна Африка. Аборигените представляват 1% от населението на Бризбейн.

Въпреки че има население от два милиона жители, Бризбейн е по-тих от другите големи градове като Сидни и Мелбърн.

Повечето емигранти намерите Бризбейн за приветливо място за установяване, особено в сравнение със Сидни, където хората понякога изглежда, че намират по-малко време един за друг.

За разлика от други големи градове на Австралия, Бризбейн не се намира на брега. Известните Gold и Sunshine Coasts са на около 1 час път от града.

Източници: Wikipedia

Вижте още:



Booking.com