Мелбърн - културната столица на Австралия


Населението на Мелбърн е 4 милиона жители, които се радват на умерен климат и изобилие от икономическите възможности и приятен начин на живот.

Градът е основан през 1835 г. като част от колонията на Ню Саут Уелс (бел. авт. сега самостоятелен австралийски щат). Той е кръстен в чест на тогавашния британски премиер министър. Мелбърн е обявен за град през 1847 г. от Кралица Виктория, преди да стане столица на новооснованата Колония на Виктория през 1851 г.

Мелбърн традиционно съперничи на Сидни като пръв град на Австралия. От гледна точка на външния човек е справедливо да се каже, че най-вероятно конурентът Сидни печели. Може би не е добра идея да споменавате това в Мелбърн все пак!


Снимка: Yasser Alghofily

В проучванията за качеството на живот, австралийски градове се представят силно в сравнение с градовете в други страни. Economist Intelligence Unit е оценила Мелбърн като най-добър град в Австралия. Както може би очаквате, всеки град, оценен като най-добър в Австралия също ще бъде и един от най-добрите в света. Economist Intelligence Unit оценява Мелбърн (заедно с Ванкувър и Виена), като най-добрите за живеене градове в света.

Мелбърн постига възможно най-високата оценка за всички категории, включително инфраструктура, жилища, образование, достъп, околна среда, ниво на престъпност, култура и културни прояви, разнообразие и климат.

Въпреки че времето Мелбърн може да бъде променливо, то е с най-високите оценки от всички австралийски градове, отчасти заради сухите горещини през лятото. Мелбърн има много голям брой кафенета и предлага на своите жители на практика неограничени възможности за хапване и културни и социални контакти. По възможности за пазаруване, Мелбърн със сигурност съперничи на Сидни и има огромен брой паркове и градини из целия град. Мелбърн също е и домакин на австралийското Гран При във Формула 1, откритият турнир по тенис Australian Open, а в голфа на Heineken Classic и Australian Open.

Жители

Според Бюрото за статистика, около една трета от жителите на Мелбърн са родени в чужбина.

Хората от Великобритания са най-голямата група мигранти в Мелбърн , като съставляват 5 на сто от населението. Следващите най-големи групи са от Италия (2%), Виетнам (2%), Гърция (2%) и Нова Зеландия (2%).

Около 7% от населението Мелбърн произхожда от азиатските страни и 2% идват от Близкия изток или Северна Африка. Аборигените представляват по-малко от 0,5% от населението в Мелбърн.

Вижте още:



Booking.com