Аделаида - столицата на Южна Австралия

Населението Аделаида е малко над един милион жители и се радва на средиземноморски климат и спокоен начин на живот.

Въпреки повечето от милион жители, Аделаида се усеща по-скоро като едно голямо градче - с много отворено пространство и паркове.

Градът е добре планиран, с правоъгълни квартали с много прави пътища и зелени площи.

Улиците в предградията на Аделаида са широки и подредени - има място за всеки да паркира колата си на улица и/или в гаража си.

Снимка: Adriano Rotolo

Според статистическо бюро, хората от Обединеното кралство са най-голямата група мигранти, които съставляват 10 на сто от населението на Аделаида.

Следващите най-големи групи са италианците (2%), гърците (1%), германците (1%) и виетнамците (1%).

Около 2,5% от населението е от Югоизточна Азия и 0.5% идват от Близкия изток или Северна Африка.

Аборигените представляват 1% от населението на Аделаида.

Като цяло, около една четвърт от жителите Аделаида са били родени в чужбина.

Аделаида е с най-голям дял на пенсионери от градове в Австралия и, въпреки че има с какво да ангажира вниманието ви, той не се смята за модерен град по начина, по който е считан Сидни.

Ако искате да пазарувате в най-големите модни магазини или ако сте особено запалени по пазаруването на дизайнерски облекла, Аделаида може да ви разочарова. Небрежният стил е цар в топлия климат и много от магазините за дрехи в Аделаида отразяват това.

Тези от вас, които обичат да си похапват биха останали доволни. В Аделаида има голям брой заведения за хранене. Особено си заслужава да посетите Rundle Street, на изток от центъра на града - Rundle Street е почти изцяло съставенa от ресторанти. На Gouger Street граничеща със Central Market също има голямо разнообразие от ресторанти, с включително азиатска, гръцка, италианска и австралийска кухня.

Вижте още:



Booking.com