Можеш ли да летиш с дрон в Австралия | Какви са дрон правилата


Освен, че Австралия има огромна територия, тя има и много спиращи дъха гледки. Ако имаш възможност да ги видиш от въздуха, те със сигурност ще остават отпечатък в съзнанието ти.
Ето и какви са основните правила, които трябва да знаеш преди да пуснеш дрона си във въздуха.
  1. Не трябва да летиш с дрона над 120 метра над земята. Това означава, че във всеки един момент той трябва да е на височина не по-голяма от 120 метра.
  2. Трябва да държиш дрона си поне на 30 метра от други хора. Това не означава, че трябва да летиш 30 метра над тях, а че трябва да си встрани от тях поне на тази дистанция.
  3. Във всеки момент ти може да управляваш само по един дрон. Нямаш право да управляваш два или повече дрона сам.
  4. Трябва да държиш твоя дрон в рамките на визуална видимост. Това означава, че винаги можеш да виждаш дрона със собствените си очи (а не чрез устройство, екран или очила).
  5. Не трябва да прелиташ или летиш над хора или над място с много хора. Това може да включва плажове, паркове, събития или спортни овали, където се провежда игра. Ето още важни неща, който трябва да знаеш за летенето над публични места.
  6. Уважавай личното пространство и поверителност на другите. Не записвай и не снимай хора без тяхното съгласие - това може да наруши други закони.
  7. Ако твоят дрон тежи повече от 100 грама, трябва да летиш на поне 5,5 километра от контролирано летище. Това е летище, което обикновено има контролна кула на своята територия.
  8. Не забравяй, че не трябва да летиш с дрона си по начин, който създава опасност за друго въздухоплавателно средство, човек или собственост.
  9. Трябва да летиш само през деня и не трябва да преминаваш през облаци или мъгла.
  10. Не трябва да летиш с дрона над или в близост до зона, засягаща обществената безопасност, или където се извършват аварийни операции. Това може да включва ситуации като автомобилна катастрофа, полицейски операции, пожар или противопожарни усилия или търсене и спасяване.
  11. Ако си в близост до площадка за кацане на хеликоптери или по-малко летище без контролна кула, можеш да летиш със своя дрон дори и в близост до него. Ако разбереш, че има пилотиран самолет или друго летателно средство наблизо, ще трябва да се отдалечиш и да приземиш своя дрон възможно най-бързо и безопасно.
  12. Незаконно е да летиш за пари или награда, освен ако нямаш лиценз за отдалечен пилот (Remote pilot licence - RePL) или не летиш в някоя от категориите с изключения (дрон под 2 килограма или когато летиш над собствения си имот като частен собственик на земя).


На 25 януари 2019 г. Civil Aviation Safety Authority (CASA), организацията, която следи за безопасността в авиацията на Австралия, откри обществени консултации по темата за безопасността на дроновете и обществото.
CASA покани всеки да изрази мнението си и да остави своя коментар по следните теми:
  • CASA предложи да се прилагат изисквания за регистрация и акредитация (с някои изключения) на дистанционно управлявани летателни обекти (Remotely piloted aircrafts - RPA) като дронове и самолетни модели с тегло над 250 грама, които биват използвани за развлечение и всички RPA, оперирани с търговски цели, независимо от теглото им.
  • Регистрацията на дроновете и акредитацията на пилотите им няма да се прилага, ако те биват управлявани за развлечение и теглото им е под 250 грама или те биват управлявани на закрито.
  • Акредитацията на пилотите ще бъде безплатна. Потребителите на RPA ще трябва да преминат онлайн курс относно правилата, които се отнасят за тях. Притежателите на лицензи за RPA (RePL) няма да трябва да държат този курс.
  • Цената на регистрацията все още не е определена от CASA. Тя обаче ще зависи дали RPA се управлява за забавление или печалба. Има вероятност годишната такса да бъде по 20 долара или по-малко на човек, когато дронът се управлява за забавление. Годишната такса за регистрация на всеки дрон, който се използва с търговска цел, вероятно ще варира между 100 и 160 долара.

Новите правила все още не са влезли в сила, но те със сигурност ще направят летенето с дрон много по-ограничено. Досега всеки можеше да лети с подобен без да се изисква от него да прави почти нищо. Регистрацията в CASA беше безплатна и не се дължеше такса за това. Нямаше и изпит, ако дронът ти тежи под 2 килограма, което са повечето непрофесионални дронове.

Оттук нататък, като че ли хората, които управляват дронове ще са много по-малко, което ще направи средата по-безопасна и приятна за всички любители. Една от най-интересните подробности е, че подобни са правилата за дронове и в САЩ и Великобритания. Те всички поставят една граница от 250 грама на дроновете преди те да трябва да се регистрират и отговорностите на пилотите им да бъдат повишени значително що се отнася до процеса преди те да бъдат пуснати във въздуха.

Наскоро китайският производител на дронове DJI, който е и най-големият подобен производител в света пусна своя малък дрон Mavic Mini. Той тежи точно 249 грама и е отговорът на големия производител към тези ограничение в западните държави. Цената на дрона също е много по-изгодна от всички останали предложения на фирмата. Хвърли им едно око на сайта на DJI за повече подробности.

Е, любител ли си на дроновете? Смяташ ли да си вземеш такъв?

 

*Статията съдържа спонсорирани връзки, т.е. ако линковете са ти полезни и направиш покупка чрез тях, аз получавам малка комисиона, която не оскъпява продукта или услугата за теб. Благодаря ти!