ИМИГРАЦИЯ В АВСТРАЛИЯ ПРЕЗ 2019 | Ето как бих го направил аз





Днес споделям с теб процеса, който аз бих ползвал, ако исках да емигрирам в настоящия момент. Откроявам стъпките, които аз бих следвал за да стигна до решение да живея и работя в Австралия, както и да получа виза и да започна живота си отново. В много отношения да си далеч от дома за дълго време си изглежда като рестартиране на живота ти. В днешното видео се сблъскахме с няколко проблема, които възникнаха след като се прибрахме в Австралия. Както ти обещах ето тук можеш да видиш хотела, в който отседнахме в Катар* 👉 http://bit.ly/oryx-rotana-qatar

Наскоро се замислих, какво бих направил, ако исках да имигрирам в Австралия днес. Какви стъпки бих предприел, какви ресурси и информация бих прочел, така че да сбъдна мечтата си и да се преместя да работя и живея в Австралия. В тази статия, ще ти разкажа, какво бих направил аз, ако исках да емигрирам днес. Стъпка по стъпка ще ти опиша как аз бих постъпил, ако исках да замина за Австралия и да променя живота си.

Стъпка 1 - да науча повече за Австралия

Преди да започна с детайлите като, как точно да замина и за каква виза да кандидатствам, трябва да се убедя, че Австралия отговаря на критериите ми за място, в което искам да живея. За щастие, аз имам чудесно решение за себе си и за всеки друг деен мечтател!
YouTube каналът на Емигрирай в Австралия публикува видеа за живота в Австралия, чрез които ще мога да науча повече за страната и ежедневието там. Не забравям да се абонирам, за да не пропуснал нито едно видео, което се появява там всяка седмица! (Доста мета се получи) 😃

Австралия винаги е била екзотична и предпочитана дестинация за много българи, но трябва да имам предвид нейното географско положение и отдалечеността й. Други много популярни дестинации с добър стандарт на живот са Великобритания, Германия, Канада, Нова Зеландия, скандинавските страни като Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и др.
Правя своето проучване и се уверявам, че именно Австралия е страната, в която искам да живея. Научавам повече за стандарта на живот, цените, work-life balance и т.н.

Стъпка 2 - да науча повече за имиграционната програма

Както и преди съм ти казвал, преди години почти нямаше информация онлайн за това какво е нужно да имигрираш в Австралия. За щастие днес имиграционната служба на Австралия има прекрасен сайт, който е на мое разположение. Той съдържа цялата информация, която ми е необходима за да разбера какви са условията и различните видове визи както за работа така и за обучение в Австралия. Адресът на сайта е www.immi.gov.au.
За мое удобство, на сайта на Емигрирай в Австралия мога да намеря наръчник, който ще ми помогне да стартирам процеса. В него е събрана кратка информация, която ще ми даде насоки и ще ми помогне да започна малко по-информиран пътя си към Австралия. Той е напълно безплатен и в него мога да намеря полезни ресурси, които авторът му (😜) е събирал през годините и е използвал лично.
Сайтът на имиграционните власти обаче, е единственият, който ми дава актуална и пълна информация за конкретните условия. Каквато и друга информация да прочета в интернет, винаги я сверявам с информацията предоставена от имиграционните власти.

Стъпка 3 - да проверя коя виза е най-подходяща за мен

След като се запознах с имиграционната програма на Австралия, ще трябва да реша коя виза е най-подходяща за мен. Австралия има изключително богата палитра от визи, като голяма част от тях са достъпни и за нас българите. Коя виза е най-подходяща за мен и моето семейство зависи от мен самият. Разбира се, намирането на най-подходящата виза не е лесен процес. Свързано е с много четене, обмисляне и претегляне на различните опции. 
По-голямата част от предлаганите визи са по т.нар. програма skilled migration. Това е програма целяща да привлече хора с професии, които са в недостиг на австралийския пазар на труда. Кандидатите трябва да отговарят на списък от критерии и като срещу някои от тях получават по различен брой точки (точков тест). Виза получават първо хората с най-висок брой точки до изчерпване на наличните свободни визи за годината. 
Разбира се, това не е единствената възможност да се получи виза. Австралия предлага студентски визи, визи за туристи и т.н. Трябва да се има предвид, че те не са пригодени за постоянна миграция и имат много ограничения за това какво може и какво не може да прави лицето получило такава.
Ако в някой момент реша, че сам не мога да се справя с намирането на виза, която е подходяща за мен, мога да се обърна към регистриран миграционен агент, който да ми съдейства (срещу заплащане). Той ще действа като посредник между мен и миграционните власти, но това не ми дава предимство при получаване на виза. Аз трябва да отговарям на всички критерии, както всеки друг кандидат. 

Стъпка 4 - да проверя дали отговарям на условията за визата

След като прецения коя виза е най-подходяща за мен, следва да се уверя, че отговаряш на условията за нея. Например, визите за висококвалифицирани мигранти изискват кандидатът да има професия от списъците с професии с недостиг на работна ръка на вътрешния пазар на труда. Друго важно ограничение е и възрастта на кандидата, която към момента следва да е под 45 години. 
Запознавам се добре с всички детайли за визата и се уверявам, че отговарям на тях. Дори и пропускането на една малка подробност може да се окаже доста скъпо. Самият процес е скъп и отнема много време. Не бих искал след месеци подготовка и похарчване на стотици, ако не и хиляди левове да разбера, че всъщност съм се лъгал, не отговарям на всички критерии и нямам шанс да получа визата.

Стъпка 5 - да съставя план за действие

След като съм се уверил, че отговарям на всички условия и мога да получа визата, следва да си съставя план за действие. За мен това би означавало да си напиша на лист хартия или на компютъра основните стъпки, през които трябва да премина за да получа визата.
Аз лично бих записал всички изисквания и срещу тях бих нахвърлял бележки как мога да ги покрия и какви документи или ресурси ми трябват за да го докажа. Както ти казах, сайтът на миграционните власти е много добър и пълен с информация, така че няма да ти е проблем да направиш подобен списък и да планираш следващите си действия. 
Ето например, ако съм си избрал виза 189, знам, че за нея има изискване за възраст (под 45 години). Записвам си го в планът и отбелязвам, че отговарям на него. Видно е от паспортът ми, а имам и акт за раждане, ако ми бъде поискан такъв. 
Следва изпитът по английски език - трябва да изкарам “Х” точки, защото ми трябват еди-колко си точки на точковия тест. Схващаш, нали?
Подготовката е от огромно значение. Така ще мога да систематизирам всичко и ще ми е по-лесно след това, когато ми се налага да следвам плана си. 

Стъпка 6 - да започна да работя по плана

Сега след като вече имам план е време да започна да работя по него. Откривам как мога да изпълня всеки един критерии и работя за да постигна целта си и да сбъдна мечтата си да видя Австралия.
Това е най-дългата и трудна част на задачата. Отнема най-много време, пари и усилия, но усещането, когато накрая успееш да постигнеш това, за което си се борил е несравнимо.
Как да постигнеш всяко изискване зависи от теб и твоя конкретен случай. Всички ние сме различни, с различни силни и слаби страни, различни професии, възраст и лични качества. Не забравяй обаче, че тук в Емигрирай в Австралия можеш да намериш още много полезни видеа и информация за живота и имиграцията в Австралия.
Ако имаш нужда от допълнителна помощ, можеш да наемеш миграционен агент, който да ти съдейства. Списък с всички регистрирани миграционни агенти можеш да намериш на www.mara.gov.au.

Стъпка 7 - да получа виза за Австралия

Всъщност тази стъпка се случва от само себе си след като успешно съм изпълнил всички останали преди това. Наистина е вълнуващо и малко страшничко, когато получиш виза. Хем се радваш, хем пък има и известна доза смутеност в теб. Ще се справиш ли? Ще намериш ли работа? Ще намериш ли място, където да се настаниш?
Най-важното за мен би било, да не преставам да си живея живота, докато чакам решението на властите. Не бих искал да изгубя месеци, ако не и години в подготовка и накрая да остана разочарован, че не съм получил виза.

Стъпка 8 - да се подготвя за пътуването си

В YouTube канала можеш да намериш още много полезни видеа и ресурси, които ще ти помогнат в подготовката ти. Специално за теб съставих един плейлист с всички най-полезни видеа, ако в момента се подготвяш за заминаването си. Изгледай ги! Мисля, че има с какво да то бъдат полезни.

Стъпка 9 - да започна новия си живот в Австралия

Е, това е! Вече съм в Австралия и трябва да започна всичко от начало. Регистрации пред държавните органи, откриване на банкови сметки и още и още. Но няма страшно! Ние българите сме адаптивни и успяваме да се справим с трудностите.
Специално за всички поддръжници в Пейтрион в момента пиша електронна книга, която ще съдържа всичко което знам за живота и имиграцията в Австралия. От момента, в който ми дойде идеята да замина, през всичките трудности по пътя ми до Австралия, та чак до днешни дни, когато донякъде сме уредили живота си тук.
Ако искаш и ти да допринесеш за създаването на електронната книга, можеш да се включиш като поддръжник още сега.
Благодаря ти!

#емигрирайвавстралия #азсъмдеенмечтател #вижавстралия

***********************************

😍 Харесваш ли това видео? 

Помисли дали не искаш да се присъединиш като наш поддръжник в Пейтрион.
Там ще получиш достъп до ексклузивни видеа, снимки и допълнителни ресурси, които не са налични никъде другаде. Като част от поддръжниците ти получаваш достъп до допълнителни ползи и получаваш възможност да помогнеш заедно да постигнем целите си.

Супер лесно е:

😍 Отвори страницата ни в Пейтрион
🔑 Избери си ниво на подкрепа и се присъедини
🎁 Получи ексклузивен достъп, допълнителни ползи и подаръци

Не пропускай възможността да видиш и научиш още за Австралия в компанията на нови приятели!
👇Цъкни бутона и се присъедини сега!
Become a Patron!