MЕЛБЪРН

Населението на Мелбърн е 4 милиона жители, които се радват на умерен климат и изобилие от икономическите възможности и приятен начин на живот.

Мелбърн традиционно съперничи на Сидни като пръв град на Австралия. От гледна точка на външния човек е справедливо да се каже, че най-вероятно конурентът Сидни печели. Може би не е добра идея да споменавате това в Мелбърн все пак!
В проучванията за качеството на живот, австралийски градове се представят силно в сравнение с градовете в други страни. Economist Intelligence Unit е оценила Мелбърн като най-добър град в Австралия. Както може би очаквате, всеки град, оценен като най-добър в Австралия също ще бъде и един от най-добрите в света. Economist Intelligence Unit оценява Мелбърн (заедно с Ванкувър и Виена), като най-добрите за живеене градове в света.

Мелбърн постига възможно най-високата оценка за всички категории, включително инфраструктура, жилища, образование, достъп, околна среда, ниво на престъпност, култура и културни прояви, разнообразие и климат.

Въпреки че времето Мелбърн може да бъде променливо, то е с най-високите оценки от всички австралийски градове, отчасти заради сухите горещини през лятото. Мелбърн има много голям брой кафенета и предлага на своите жители на практика неограничени възможности за хапване и културни и социални контакти. По възможности за пазаруване, Мелбърн със сигурност съперничи на Сидни и има огромен брой паркове и градини из целия град. Мелбърн също е и домакин на австралийското Гран При във Формула 1, откритият турнир по тенис Australian Open, а в голфа на Heineken Classic и Australian Open.

Жители

Според Бюрото за статистика, около една трета от жителите на Мелбърн са родени в чужбина.

Хората от Великобритания са най-голямата група мигранти в Мелбърн , като съставляват 5 на сто от населението. Следващите най-големи групи са от Италия (2%), Виетнам (2%), Гърция (2%) и Нова Зеландия (2%).

Около 7% от населението Мелбърн произхожда от азиатските страни и 2% идват от Близкия изток или Северна Африка. Аборигените представляват по-малко от 0,5% от населението в Мелбърн.